Het ontstaan van de vTv:


Velen waren destijds betrokken bij de Werkgroep Openbaar Vervoer Kempen (WOVK).

Deze Belgische werkgroep werd in de jaren negentig van de vorige eeuw opgericht door vakbondsmensen om de spoorwegbelangen van de Kempen te behartigen.


Met politieke steun en medewerking van de NMBS reden tijdens de spraakmakende TreinTramBusdagen en de Teutenexpress treinen naar Weert.


Niettegenstaande in 2004 een aantal medewerkers afhaakte, bleef de werkgroep zich inzetten voor een treindienst Antwerpen - Weert.


Belangstellenden vroegen om lid te worden van WOVK. Omdat dit niet onder de vlag van de werkgroep kon, werd besloten om vTv op te richten.

Elektrificatie spoorlijn Mol - Hasselt nu ook afgerond.

Vandaag 7 juli 2023, hebben onder meer Lydia Peeters (Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken), Benoît Gilson (CEO Infrabel) en de burgemeesters Steven Vandeput (Hasselt), Wouter Beke (Leopoldsburg) en Wim Caeyers (Mol) de nieuwe geëlektrificeerde spoorlijn Hasselt - Mol officieel geopend.



Maar we zijn er nog niet! Ons streven is natuurlijk een treinverbinding voor reizigers tussen spoorweg knooppunten Antwerpen en Weert met aansluiting richting Brussel - Eindhoven – Amsterdam en Roermond Maastricht. Met een uitstekende verbinding met Airport Eindhoven en Brussels Airport.


vTv zal de verantwoordelijke Nederlandse minister, regionale politici, ProRail en de Nederlandse Spoorwegen proberen te overtuigen van het nut van een treindienst tussen het internationale knooppunt Antwerpen en het intercitystation Weert op vlak van mobiliteit, milieu en toerisme. Voor veel trajecten wordt de trein een goed alternatief voor de zich in files klem rijdende auto.     

Vtv rijdt mee met een testrit van de ICNG.

Op 24 juli 2023 is een delegatie van de Vereniging Treinreizigersvervoer (vTv) meegereden met een testrit van de nieuwe ICNG-trein van Eindhoven naar Rotterdam.

De groep van vTv bestond o.a. uit een gepensioneerde machinist van de NMBS, Ludo Dewit, een voormalig technicus van het Openbaarvervoer uit Eindhoven, Peter Couwenberg, een fervente treinkenner, Roger Vissers, de voorzitter ook een gepensioneerde werknemer van de NMBS, Jean Pauwels en de secretaris tevens PR-woordvoerder van vTv, Jan Raats.

De eerste indruk van de ICNG:


Een erg mooi ontworpen trein welke prachtig is afgewerkt.
Het zitcomfort met USB en 220V aansluitingen, de grote tafels waar met een laptop aan kan worden gewerkt plus de totale inrichting maakt een zeer positieve indruk.


Met name de verlichting en de erg mooie rolstoelvriendelijke toiletinrichting, de bagageruimten, ruimte voor rolstoelen en fietsen plus de brede toegangsdeuren van deze trein zijn zeker een pluspunt.

Opmerkingen en verbeterpunten:


In de trein zijn enkele opstappen bij de doorgangsdeuren van het ene naar het andere compartiment.
Deze opstapjes (verhogingen) zijn weliswaar zichtbaar door een verlichte balk boven de trede, maar als meerdere personen achter elkaar lopen is deze niet meer zichtbaar. Wij zelf hebben al 2 personen zien struikelen over de verhoging in het looppad. Het is misschien een idee om boven de deur een lichtbalk of verlichte aanduiding aan te brengen met “pas op voor de opstap”. Of net zoals in de Sprinter het looppad glooiend te laten verlopen zonder het opstapje.


Ook sluiten de automatische deuren soms terwijl men er met meerdere personen achter elkaar doorheen loopt. Je komt dan klem te zitten. Voor sommige (oudere) mensen of kinderen kan dit een schrikeffect geven ondanks dat ze wel weer vanzelf opengaan. De verlichte bedieningsknop van de deuren zit aan één zijde bij openstaande deuren achter de glazen wand en kan dus vanaf een zijde niet bediend worden.


Verder is onze mening dat deze ICNG erg veel lawaai maakt binnen in de trein, vooral bij het vanuit stilstand op gang brengen en bij het afremmen van de trein (versnellen en recupereren) ontstaan hinderlijke fluittonen. Het lawaai neemt nog toe bij snelheden boven de 130 km/u.

Ook is deze ICNG veel onstabieler (schommelen - zijwaartse bewegingen) t.o.v. de overige huidige IC-treinen.  Een constant nokkend (kloppend) geluid van wat volgens ons waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een of meerdere Bogies (het onderstel) van de trein is ook erg hinderlijk.

Wist u dat?

Reizigers van 65 jaar of ouder reizen voordelig met de trein (ook voor personen die niet woonachtig zijn in België).
Een heen- en terugreisvoor slechts € 7,80*!


  • verplichte heen- en terugreis op dezelfde dag
  • op weekdagen vanaf 9:00 uur en in weekends zonder uurbeperking
  • overal in België (grenspunten uitgezonderd)
  • voor € 16,60 in 1e klas

* Vaste toeslagen (zoals vb.Brussels Airport Supplement) niet inbegrepen.


Gedurende het hele jaar

  • van maandag t.e.m. vrijdag: vanaf 9:00 uur
  • op zaterdag, zondag en feestdagen tijdens de week: zonder uurbeperking


Petitie:


Al snel organiseerde vTv in december 2015 een petitie voor de elektrificatie Mol – Hamont. In korte tijd werden 6.545 handtekeningen genoteerd.

De petitie werd overhandigd aan de toenmalige federale minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), infrastructuurbeheerder Infrabel en aan de directie Transport van de NMBS. Voorts werd contact gelegd met politici en ministeriële kabinetten.

De handtekeningenactie heeft zowel in Nederland als in België ruime belangstelling in de pers gekregen. Zie ook "Duizenden handtekeningen voor trein Weert-België"

Op 2 februari 2016 werd de petitie overhandigd aan  mevrouw Lucia Van Laer en de heer Frédéric Petit, afgevaardigden van de heer Luc Lallemand, in Brussel

Zie ook "overhandigen petitie Infrabel"

Op 25 januari 2016 werd de petitie aangeboden aan de Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts.


Zie ook "Petitie voor elektrificatie spoorlijn bezorgd aan minister"

15-12-2016 Aanbieding petitie aan voormalig minister Galand.

Op 6 april 2017 was een ontmoeting in Maastricht. De VTV  en Theo Schuurmans, burgemeester van Hamont spraken daar met de heer Hubert Mackus, gedeputeerde van de provincie Limburg over het doortrekken van de spoorlijn van Hamont naar Weert.

Op 10 oktober 2017 werd het Nederlandse regeerakkoord getekend waarin ook een passage over de spoorlijn Weert-Hamont was opgenomen. Dit was een belangrijke stap voorwaarts. Hier is in de media ruim aandacht aan besteed.


Theo Schuurmans, burgemeester van Hamont - Achel legde het uit op de site van Limburg Actueel: